Loïc Nebreda is een echte ontdekkingsreiziger in de wereld van maskers en marionetten. Hij experimenteert met materialen, kleuren en vormen om unieke creaties te maken, volledig op maat van acteurs en dansers. Zijn werk ontstaat in nauwe samenwerking met regisseurs, choreografen en creatieve teams, waarbij teksten, repetities en speelruimtes zijn keuzes bepalen: half masker, volledig masker, scherpe lijnen of juist zachtere vormen, menselijk of abstract. Na een afdruk van de performer te nemen, modelleert hij de vorm van het masker, dat vervolgens gegoten of thermo-gevormd wordt. De afwerking varieert per project: ruwe materialen zoals stof, plantaardige vezels en karton worden gecombineerd met siliconen en harsen voor een uniek resultaat. Loïc verwelkomt ons in zijn compacte maar inspirerende atelier, waar hij zijn creatieve proces toelicht en ons een exclusieve blik achter de schermen gunt.
Boîte à Clous is een vzw, opgericht in 1998, die een collectief van artiesten uit verschillende disciplines verenigt. Het organiseert en realiseert collectieve en participatieve culturele projecten. Elk project ontstaat uit een experiment tussen de artiesten en hun diverse praktijken. Sinds 1998 heeft Boîte à Clous cabarets, straat- en podiumvoorstellingen, parades, animaties en creatieve workshops voor kinderen gerealiseerd in samenwerking met tal van partners.
Alain Moreau maakt al bijna veertig jaar poppentheater, met zijn gezelschap TOF Théâtre. Hij heeft een heel eigen "TOF touch" ontwikkeld, waarbij hij altijd zwijgende voorstellingen maakt, waarin poppen en hun manipulators (altijd in zicht) samen verhalen vertellen. Als dramaturg, scenarist, scenograaf, marionettenbouwer en regisseur begint hij zijn voorstellingen met een idee dat hij zijn creaties in het oor fluistert. Daarna luistert hij naar wat ze te zeggen hebben en geeft het vorm, met een focus op helderheid, precisie, eenvoud en… emotie.
Tijdens het bezoek zal hij zijn favoriete technieken voor het bouwen van marionnetten (zowel tafelmarionetten als marionnetten op menselijke grootte) toelichten, zoals het sculpturen van piepschuim en het tarlataneren.
De Machienerie maakt poëtische installaties tussen theatervoorstellingen en de schoonheid van de natuur. Het werk van hun ‘poëtische klusjesman’ combineert vakmanschap, esthetiek en poëzie. De Machienerie legt het accent op de taal van vormen, het samenbrengen van natuurlijke en gerecycleerde materialen, handmatige manipulatie en technologie. Het maken van mechanische installaties vereist verschillende technieken zoals lassen, elektriciteit, meubelmakerij, theater, circus, scenografie. De Machienerie deelt deze passie en knowhow met (jonge) professionals door haar werkplaats en machines te delen.
Een voormalige fabriek van 30.000 m2 omgetoverd tot een innovatieve sociaal-culturele plek gewijd aan burgerinitiatief, cultuur en sport in het hart van een sociale wijk.
Het gezelschap mixt allerlei technieken, vormen en disciplines en werkt met acteurs, (latex)poppen, video en muziek gericht op alle leeftijden. Ze toeren jaarlijks met 500 shows en organiseren 4 festivals. De ultieme kans om hun geheimen te ontdekken! Misschien kom je wel een beer tegen!